01.06.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΑΓΩΝ (ΠΟΞΕΝ)
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ

Αρ. Πρωτ. 87
Αθήνα, 31/05/2020

Ο κλάδος των Ξεναγών στη χώρα μας έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού και την απαγόρευση των ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Έχει χαθεί όλη η εργασία των Ξεναγών στο 100% από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο, μία εποχή του χρόνου που θεωρείται υψηλή περίοδος, λόγω των πολυάριθμων γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται την χώρα. Αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, Ιούλιος-Οκτώβριος, δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ λοιπόν η απώλεια εισοδήματος είναι ολοκληρωτική, οι Ξεναγοί θα πάρουν (δεν έχει εισπραχθεί ακόμη) μόνο την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Με το κλείσιμο όμως των συνόρων και την απαγόρευση της εισόδου στην χώρα, όλοι οι Ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Θα τιμωρηθούν λοιπόν, εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος τους; Οι ξεναγοί, αν και έχουν πολλούς εργοδότες, έχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μισθωτοί, πληρώνουν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).
Το Υπουργείο Τουρισμού εκτιμώντας την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών των Ξεναγών της Ελλάδας που οφείλεται στην εκπαίδευση τους και την συνεχή τους επιμόρφωση, αποφάσισε την επαναλειτουργία και των Σχολών Ξεναγών της Κρήτης και της Κέρκυρας, μετά από αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και την ίδρυση νέας Σχολής στην Ρόδο.
Για το καλό όμως του Ελληνικού Τουρισμού οι Ξεναγοί πρέπει να στηριχτούν για να επιβιώσουν! Οι Ξεναγοί προσφέρουν αξία και αίγλη στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι Ξεναγοί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών) ζητάμε:
Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, να επεκταθεί το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δόθηκαν στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που τη δικαιούνταν.
Από το μήνα Ιούλιο και μετά, εφόσον ο τουρισμός παραμένει σε τέλμα και η απώλεια εργασίας συνεχίζεται, (σημειώνουμε ότι, το άνοιγμα των ξενοδοχείων δε σημαίνει έναρξη εκδρομών και ξεναγήσεων), ζητούμε να ενταχθούμε, ως άνεργοι, στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς προϋποθέσεις.
Να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους Ξεναγούς μέχρι το 2022.
Μετάθεση των φορολογικών μας υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις πληρωμές. Τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας των ξεναγών και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους ξεναγούς εργάζονται. Κάνουμε έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία να μας ακούσουν και να σταθούν στο πλευρό μας!

Με εκτίμηση,

το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορα/ες
 000