12.02.2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Την Παρασκευή 07/02/2020 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης για τα μέλη ξεναγούς του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος.
Επισκεφθήκαμε το χωριό του Χορτιάτη, όπου στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, 147 κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τα Τάγματα Ασφαλείας υπό τον Φριτς Σούμπερτ της Βέρμαχτ. Ξεναγηθήκαμε από την αρχαιολόγο – εκπαιδευτικό κ. Αναστασία Τσαρή σε όλα τα μνημεία του χωριού, τον μεταβυζαντινό ναό του Αγ. Γεωργίου (1806), τον βυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (12ος αι.), το σχολείο, το μνημείο Ολοκαυτώματος και τον φούρνο Γκουραμάνη, τόπο μαρτυρίου.
Στη συνέχεια ακούσαμε τη συγκλονιστική εξιστόρηση των γεγονότων της 2ας Σεπτεμβρίου 1944 από τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη και αυτόπτη μάρτυρα, κ. Θεόδωρο Βαλαχά.
Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα Χαλκιδικής, όπου ξεναγηθήκαμε αρχικά στους χώρους του οινοποιείου από τον κ. Θανάση Λειβαδιώτη και ακολούθησε δοκιμή των κρασιών του και γεύμα.
Η εκδρομή διοργανώθηκε για την επιμόρφωση των ξεναγών στα πλαίσια του σύγχρονου και συνεχώς ανερχόμενου είδους τουρισμού, του Dark Tourism.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αναστασία Τσαρή για την κατατοπιστικότατη και άκρως ενημερωτική ξενάγησή της, τον συγκινητικό κ. Θεόδωρο Βαλαχά που μοιράστηκε μαζί μας τις τραγικές στιγμές που έζησε και τον κ. Θανάση Λειβαδιώτη που μας μύησε στα γευστικά κρασιά του.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Γιάννη Γανιώτη, που πρόσφερε δωρεάν στο Σύνδεσμο τη μετακίνησή μας με το λεωφορείο του.
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορα/ες
 000